Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Bergman och Daniel Sopher ska kartlägga havsbottnen utanför Skåne för att hitta en plats att begrava koldioxid i framtiden. Starta klippet och hör mer om deras arbete. Foto: SGU, Arvid Grange / SVT

De letar begravningsplats för framtidens koldioxid – under havsbottnen

Uppdaterad
Publicerad

800 meter under havsbottnen utanför skånska kusten. Dit ska koldioxid pumpas för att lagras i framtiden. Det är i alla fall målet för SGU och fartyget Ocean Surveyor och de som arbetar ombord.

Med hjälp av känsliga mätinstrument ska fartyget Ocean Surveyor kartlägga havsbottnen utanför Skånes södra kust.

Det är SGU, Sveriges geologiska undersökning, som utför arbetet på uppdrag av regeringen, för att hitta en lämplig förvaringsplats för koldioxid i framtiden.

Klimatkrisen

– Det är ett sätt att i framtiden kunna sänka koldioxidnivåerna i luften, som vi har sett har väldigt stor påverkan på klimatet, säger Björn Bergman enhetschef för Ocean Surveyor.

Hemliga uppgifter om havsbottnen

All information om havsbottnen i svenska vatten är skyddade enligt försvarssekretess och fartyget är enligt Björn Bergman specialutrustat ”enligt konstens alla regler” för att hålla informationen säker.

– Jag tror att främmande makt är väldigt intresserad av hur vår havsbotten ser ut.

Nu påbörjas kartläggningen, som förväntas pågå i flera år och har ett anslag från regeringen på 40 miljoner kronor.

Se i klippet hur kartläggningen och lagringen ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet